Военният министър забрани употребата на алкохол и наркотици в работно време
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2022 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военният министър забрани употребата на алкохол и наркотици в работно време

/КРОСС/ Служебният военен министър Димитър Стоянов забрани с изрична своя заповед на военните да употребяват алкохол и наркотици в служебно време, включително по време на занятия, тренировки, учения, мисии и операции, пише на сайта на МО.

Освен това забранява „управлението на пътни превозни средства от военнослужещите в служебно и извън служебно време след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0.5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, съгласно разпоредбата на чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата".

Подобно поведение всъщност е противозаконно, но сега министърът излиза със заповед „с оглед необходимостта от прекратяване на случаите на нарушаване на войсковия ред и дисциплина в резултат от употребата на алкохол, наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества".

Към момента няма публична информация за ръст на дисциплинарните нарушения по поделенията.

Служебният министър забранява и продажбата на алкохол във всички столове, бюфети или други помещения за продажба на територията на военните формирования и в останалите сгради на МО.

При явяване на военнослужещ в „състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения, причинено от употребата на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества", той ще бъде уволнен, пише още в заповедта му.