Министър Явор Гечев и представители на НАЗ обсъдиха мерки за гарантиране на хранителната сигурност
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2022 20:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Явор Гечев и представители на НАЗ обсъдиха мерки за гарантиране на хранителната сигурност

/КРОСС/ Министърът на земеделието Явор Гечев и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обсъдиха мерки за гарантиране на хранителната сигурност и засилен контрол при вноса на зърно от трети страни. На срещата присъстваше и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Зърнопроизводителите изтъкнаха предизвикателствата, пред които са изправени в момента. „Търсим варианти за законосъобразни, изпълними и бързи мерки за защита на българските производители", заяви министър Явор Гечев.

Като възможна мярка представителите на министерството и производителите обсъдиха разделянето и проследяването на произведеното в България зърно и внесеното от Украйна, на основата на добри практики, които вече се прилагат в страни членки на Европейския съюз.

На срещата зърнопроизводителите и ръководството на земеделското министерство разгледаха и други теми като борбата с ливадната пеперуда и други вредители по растенията,  изискванията за ротацията на културите, предстоящото есенно торене и екосхемите в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.

„Говорим на един език и работим заедно за българското земеделие", заяви на срещата земеделският министър Явор Гечев.