Тодор Джиков:Проблемът със зърното е много сериозен
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тодор Джиков:Проблемът със зърното е много сериозен

/КРОСС/Дойде нотификацията за дълго чаканата помощ от ЕС от над 400 милиона за борба с икономическите последствия, възникнали от войната в Украйна. Вкарахме я в Министерски съвет. Паралелно работим по указанията, така че в края на месец септември най-късно тези пари ще стигна до земеделските производители. Това каза служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той обясни, че се работи върху мерки и политики, които да доведат сектора земеделие до устойчиво производство и устойчиви стопанства. „Виждате и проблемите, породени и от спекулата - ниски изкупни цени от производителите, а реално до потребителя на практика продукцията достига на много по-високи цени", заяви Джиков.

Най-сериозният проблем по думите му е липсата на адекватен контрол при търговията на едро и дребно, както и липсата на проследяемост от производител или вносител до крайния потребител. „Стартирахме вътрешноведомствена група за въвеждане на Регистър на търговците по подобие на страни от Западна Европа", обясни зам.-земеделският министър.

Той увери, че се работи за това да има нормална и обективна надценка на продуктите от производителя до крайния потребител.

Тодор Джиков заяви, че смяната на ръководството на ДФ „Земеделие" е нормална, тъй като всеки министър идва със собствен екип. „През ДФ „Земеделие" минава огромен финансов ресурс, отговорността е голяма", посочи той.

На първото ни заседание на УС на ДФ „Земеделие" е увеличена финансовата подкрепа за тютюнопроизводителите на 700 000 лева.

Тодор Джиков коментира още, че проблемът с безводието и високите температури ще става все по-голям. В министерството обаче работят по мерки за възстановяване на мелиоративната система. „Това е цел №1 на българската държава, защото без вода не можем да си произведем храна", подчерта той.

Относно зърното, зам.-министърът призна, че проблемът е много сериозен. Вчера е била проведена среща по темата с вноса на зърно, слънчоглед и пшеница от Украйна на дъмпингови цени. „Тук и БАБХ има изключително сериозна роля. Ще увеличим граничния санитарен контрол, тъй като голяма част от препаратите, с които се третират посевите в Украйна, не са разрешени вече в ЕС. Ще направим всичко възможно да защитим българския производител", каза Джиков.

Ще има среща и с Вишеградската четворка за разговори по темата, тъй като това не е проблем само на нашата страна. Възможно е ЕС да позволи допълнителна финансова помощ за зърнопроизводителите заради загубите от дъмпинговия внос, поясни Джиков.