ЮНЕСКО с поредно признание за Националния дарителски фонд „13 века България“
Секция: КУЛТУРА
23 Август 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЮНЕСКО с поредно признание за Националния дарителски фонд „13 века България“

/КРОСС/ Фондът е единствената по рода си организация у нас с подобен статут.

Жан Ив Льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране на ЮНЕСКО, в официално писмо потвърждава от името на Генералния директор на организацията, че официалните отношения с Националния дарителски фонд „13 века България" са подновени със срок до 2027 година.

„Фондът е единствената по рода си организация в България с подобен статут, каза изпълнителният директор Слава Иванова. -

"Очевидно е, че НДФ „13 века България" е отговорил на високите изисквания на ЮНЕСКО с работата си по програмата на световната организация и в отговор на това тя подновява взаимоотношенията си с Фонда и го облича с доверието си за нови шест години".

Статутът на партньор се присъжда, съгласно Директивите за отношенията на ЮНЕСКО с фондации и подобни институции, одобрени от 26-ата сесия на Генералната конференция, за осъществяването на цели в съответствие с идеалите на ЮНЕСКО и етичните принципи, утвърдени от международната общност, включително тези, прокламирани от Всеобщата декларацията за правата на човека, за принос в осъществяването на програмата и целите на ЮНЕСКО и за реализирането на проекти в духа на международното сътрудничество и взаимопомощ, с респект към културната идентичност.

„НДФ „13 века България" в съответствие с приоритетите на ЮНЕСКО ще продължи активно да подпомага културата, образованието, изкуството в подкрепа на толерантността и разбирателството", допълни Слава Иванова.

Дейността на Фонда е неразривно свързана със световната организация. Традиционно под патронажа на ЮНЕСКО се провежда Международният младежки арт-фестивал „Река на толерантността" с участие на студенти и преподаватели от художествените академии на балканските страни. За тазгодишното издание в специално видео г-н Тусан Тиендребеого, секретар на Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване на ЮНЕСКО, приветства участниците и даде изключително висока оценка за дейността на Фонда.

Основната тема на младежкия фестивал - „Споделеното изкуство на Балканите - традиции и съвременност" отразява идеите, целите, и основните приоритети на ЮНЕСКО. Събитието трайно е свързано с подкрепата, подпомагането и развитието на разнообразието на художествени посоки в съвременното изкуство на балканските държави. Едновременно с това участниците се обединяват около идеята за толерантност и взаимно разбирателство, за опазването на художественото наследство на Балканите.

За трети пореден път НДФ „13 века България", съвместно с УНИЦЕФ, ще проведе конкурс между възпитаниците на художествените училища в България - „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще". Темата, по която създават произведенията си младите творци се определя всяка година от УНИЦЕФ-България.

„Подновяването на отношенията с ЮНЕСКО до 2027 година е висока оценка за цялостната дейност на НДФ „13 века България", заяви в заключение Слава Иванова. - Високата чест поставя нови задачи и предизвикателства пред Фонда да продължи да развива дейността си в предначертаните посоки, но и да търси нови пътища за по-наситено свързване с програмата на световната организация".