Телескопът "Джеймс Уеб" засне още по-детайлни изображения на Юпитер
Секция: Технологии
23 Август 2022 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Телескопът "Джеймс Уеб" засне още по-детайлни изображения на Юпитер

/КРОСС/ НАСА публикува нови изображения на планетата Юпитер, заснети от космическия телескоп "Джеймс Уеб" с помощта на близката му инфрачервена камера.

Изображенията са създадени с помощта на комбинация от няколко кадъра от телескопа и показват полярни сияния, простиращи се до големи височини над северния и южния полюс на Юпитер.

Голямото червено петно е буря, толкова голяма, че може да погълне Земята. Според НАСА бурята изглежда бяла на част от кадрите, както и другите облаци, защото отразяват голямо количество слънчева светлина.

Виждат се и пръстените на Юпитер, много по-бледи от самата планета, както и две малки луни, наречени Амалтея и Адрастея.

Данните, събрани от "Джеймс Уеб", ще помогнат на космическите учени да проучат динамиката и химията на самия Юпитер, неговите пръстени и сателитната му система.

Инфрачервеният телескоп на стойност 9 милиарда долара беше изстрелян на 25 декември 2021 г. Месец по-късно той достигна своята дестинация в слънчевата орбита на близо 1 милион мили от Земята.

Сред първите изображения, публикувани през юли, беше снимка на "дълбоко поле" на далечен галактически клъстер, SMACS 0723, разкриваща най-подробния поглед на ранната вселена, записан до момента.