България отвисоко по National Geographic
Секция: КУЛТУРА
25 Август 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България отвисоко по National Geographic

/КРОСС/ България, както никога досега, гледаме в четвъртия сезон на "Европа отвисоко". National Geographic отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже зрелищни въздушни гледки от Стария континент в новите серии на документалната поредица, а страната ни е една от шестте, представени в него, съобщи БНР.

Поредицата започва на 18 септември от 22 часа с епизод, посветен именно на богатата култура на България, природната ѝ красота и съвременните инженерни постижения, на които можем да бъдем свидетели. Сюжетът включва девет малки истории, които се случват на различни места из страната. Зрителите ще се впуснат на пътешествие отвисоко, но и в детайли през погледа на хората, които я населяват и допринасят за днешния ѝ облик.

Историята на България в първия епизод на поредицата започва от скритите тайни на древния Перперикон, като проследява работата на терен на археолога проф. Николай Овчаров и екипа му. Продължава с емблематичния спектакъл "Звук и светлина" във Велико Търново, погледнат от небето. Дроновете показват и една по-различна гледна точка към катедралата "Свето Успение Богородично“ във Варна и превръщат зрителите в свидетели на ремонта на храма и на процеса по позлатяването на куполите му.

"Европа отвисоко" ще покаже различните лица на България, затова и въздушното приключение ще предложи както гледки от морското крайбрежие – рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали, където са видни усилията на местните хора да почистват черноморските плажове от пластмаса, така и от планините, като се присъединява към метеоролога Захари Недялков в седемчасовия му снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала и наблюдава отвисоко мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера.

С "Европа отвисоко“ зрителите ще могат да се изкачат и на първия български небостъргач Sky Fort – сграда, висока 202 м, с 49 етажа, която все още се строи. Формата ѝ символизира отворена арка и посреща гостите на София, които пристигат от югоизточния вход на града. В контраст на това, в серията е разказана и необикновената история на паметника на Бузлуджа и усилията за неговото спасяване.

Останалите епизоди ще отведат зрителите в Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия. Сезонът ще предложи впечатляващи гледки и към техните най-атрактивните културни и географски забележителности. Целта е по красив и необикновен начин, сменяйки перспективата си, зрителите да станат свидетели на това как традициите, инженерните постижения и природните чудеса живеят в синхрон и дишат чрез хората, които поддържат духа на региона жив. Поредицата всъщност разказва човешките истории, но отвисоко.

България такава, каквато не сме я виждали досега – през четирите сезона и чрез историите на различни хора – "Европа отвисоко" представя благодарение на модерната дрон технология и уменията на професионални пилоти. Фотографът Владислав Терзийски е основният дрон пилот, участвал в заснемането на частта от поредицата, посветена на красотата на България, и именно той разказа повече за работния процес и предизвикателствата, пред които снимачният екип е бил изправен.

"От всеки един човек, представен в епизода, научаваш нещо интересно в неговата сфера на действие и по този начин виждаш някакви неща, частичка от които може би знаеш, и така хоризонтът ти се разширява. А колкото до това как ще видят хората България, особено тези, които живеят извън нея – ще я видят като една разнообразна държава, която има много интересни места и неща, които можеш да правиш", каза Терзийски в "Какво се случва".