„Книги за смет“ стартира есенната си обиколка в България с подкрепата на Kaufland
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Книги за смет“ стартира есенната си обиколка в България с подкрепата на Kaufland

/КРОСС/ Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - „Книги за смет“, започва есенната си обиколка в страната през септември. Тя е част от националното турне на кампанията, която тази година отбелязва 10 години с подкрепата на Kaufland в рекордните 15 града.

Първият етап от националното турне на „Книги за смет“ се състоя през май и юни на паркингите на хипермаркети Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. В него бяха събрани близо 12 тона пластмаса и раздадени 11 800 книги.

Вторият етап ще започне от Бургас на 10 септември. В морския град ще има два пункта за предаване на пластмаса - на паркинга на Kaufland в квартал „Славейков“ и пред Пантеона в Морската градина. На следващия ден, 11 септември, желаещите да се включат в инициативата в Пловдив ще могат да го направят пред магазина на Kaufland на адрес „Пещерско шосе“ 36, както и пред Военния клуб в града. В същия ден „Книги за смет“ ще бъде и в Ямбол на паркинга на Kaufland на бул. „Граф Игнатиев“. Всички събирани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм, годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

За десетте години, в които се провежда, „Книги за смет“ са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и са раздадени над сто хиляди книги. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране. 

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Като част от Schwarz Group в България компанията прилага RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата. В дългосрочен план компаниите в групата Schwarz, към които е и Kaufland, трябва да намалят употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 година, да направят пластмасовите опаковки на всички свои собствени марки максимално рециклируеми, както и да включат средно 25% рециклат в опаковките същите на тези продукти.