Как да станеш изкусен художник за един миг
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Август 2022 07:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да станеш изкусен художник за един миг

/КРОСС/ "Всеки може да бъде художник!"- днес това мото е по-актуално от всякога. Да, да, не се изненадвайте, в наше време всеки може да се почувства като изобретателен Леонардо Да Винчи или изразителен Ван Гог. В крайна сметка, за да напиша собственото си платно, трябваше да уча в художествено училище в продължение на години или поне да завърша скъпи курсове по рисуване. И всеки, независимо от пола и възрастта, може да създаде свой собствен натюрморт, портрет или пейзаж само за 3-5 дни - точно като истински майстор, изложен в известни галерии. Как? Рисувайте по номера! Каква е причината за това явление? В картините по номера, които през век набират все по-голяма популярност. В крайна сметка те ви позволяват да разкриете творчески потенциал на всички, които жадуват за това, дори и без достатъчно опит или свободно време.

Картиите по номера са едно невеоятно и отпускащо за душата занимание, един прекрасен подарък, с който можете да накарате човека, поучил го, да усети сладостта т хармонията на рисуването без дори да има капка талант.

Това, което е особено приятно,е че всеки комплект за домашна живопис вече включва всичко необходимо: номерирани контейнери с бои, три четки, инструкции, разделено на сектори и маркирано с цифри платно. Можете веднага да започнете да създавате, толкова е просто - рисувайте по номера! Но за начало си струва да изберете желаната основа на картината и да се запознаете с хакове за оцветяване.

 

 

По правилата или без?
Разбира се, действителното изкуство отдавна няма ясни инструкции "може" и "не може", а правилата на съвременното изкуство съществуват единствено, за да ги нарушават. Но за да направите това, трябва да ги знаете поне малко и затова, преди да започнете да разопаковате заветната кутия с платно и бои, трябва да изучите интернет енциклопедии, за да научите или освежите понятията светлина и сянка, линия и засенчване, перспектива и равнина, преден и заден план, разделяне на цветовете и контраст... и ако все още сте начинаещ и нямате опит в създаването на картини по номера, тогава е по-добре да следвате точно инструкциите, които са във всеки комплект. И когато овладеете основните техники на този вид рисуване, вече можете да натрупате багажа на вашите техники и чипове. Освен това няма толкова много основни техники, които значително улесняват рисуването.

"Великолепната четворка" на методите за оцветяване на картини по числа има 4 принципа за рисуване върху платно. Ще ги запомните без затруднения, защото те са необичайно логични и функционални.

От светло към тъмно
Рисувайки бели, жълти, сини или розови зони в самото начало, ще избегнете случайни петна. В крайна сметка е много по-лесно да изтриете или покриете пастелен нюанс с различен цвят, отколкото ярък или тъмен цвят.

От по - големи до по-малки
Ако първо нарисувате всички големи детайли на картината по номера, тогава не само ще избегнете споменатите по-горе грешки и петна, но след това можете правилно да подредите нюансите и да нарисувате малки детайли, да поставите правилните щрихи и отблясъци. Така ще бъде по-лесно да сравните "малките неща" с основните близки цветове на картината.

От центъра - към краищата
Движейки се в тази посока, определено няма да намажете с ръкава на ризата или лакътя рисунката, която вече е приложена от ръба. По правило именно в средата на картината сред класическите художници се намира основното изображение, било то хижа в пасторален пейзаж или купа с плодове в апетитен натюрморт.

Отгоре надолу
Този метод на движение по платното също ви позволява да не изтривате вече нанесените бои с лакти, те ще изсъхнат по време на процеса на нанасяне и когато стигнете до долния ръб, горната част на картината ще бъде почти суха.

Четката е най-лесна и удобна за държане по същия начин, по който държите химикалка. Ръката ви трябва да има опора. Това е достатъчно, за да не се уморите и картината да се окаже чиста. Като начало си струва да овладеете обичайните щрихи: просто се опитайте да рисувате върху всеки номериран фрагмент възможно най-равномерно, като правите плавни движения с четката отляво надясно (ако сте с дясна ръка), като поставяте боята със същия слой с дебелина, без да излизате извън контура.

Как е правилно да смесвате бои?
По правило боите вече са смесени в комплекта, поради което в него има толкова много числа, защото всеки от тях означава определен нюанс, който понякога се различава само с части от тона от предишния. Ако в процеса на рисуване останете без желания цвят, е напълно възможно да го смесите сами от съществуващите бои. Обикновено светлите цветове свършват най-рано, защото светлите петна обикновено са по-големи в картината, отколкото мрачните, и затова е достатъчно леко да разредите с бяло тона, който е най-близък по сянка до този, от който се нуждаете. Най-добре е да направите това върху палитра или лист картон.