Audi заяви участие във Формула 1 от 2026 година
Секция: Автомобили
27 Август 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Audi заяви участие във Формула 1 от 2026 година

/КРОСС/ Слуховете за участие на германския автомобилен производител Audi в най-популярния автомобилен шампионат на планетата - Формула 1, бяха официално потвърдени на пресконференция преди състезанието за Голямата награда на Белгия. Лично шефът на компания Маркус Дюйсман обяви, че Audi ще участва в първенството от 2026 г.

Тогава влизат в сила и новите правила във Формула 1, така че възможностите на отборите ще бъдат изравнение. Крайната цел на организаторите е шампионатът да стане въглеродно неутрален до края на десетилетието. Такава е и стратегията на Audi, където още през 2026 г. ще спрат разработката на нови двигатели с вътрешно горене.

„Автомобилните спортове са неразделна част от ДНК-то на Audi, а Формула 1 е едновременно глобална сцена за нашата марка и изключително предизвикателно поле за развитие. Комбинацията от висока производителност и конкуренция винаги е двигател на иновациите на технологии в автомобилната индустрия. Приемането на новите правила е идеалният момент за се включим в шампионата", обясни Дюйсман.

Шефът на Audi беше категоричен, че Формула 1 има огромен маркетингов потенциал, тъй като събитията в неговия календар са сред най-популярните в света. Само през 2021 г. повече от 1,5 милиарда телевизионни зрители са гледали състезания от шампионата, чиято популярност продължава да расте на пазари като Китай и САЩ. Това са и два от основните пазари за автомобилите на Audi.

От компанията допълниха, че до края на годината официално ще обявят с кой от сегашните отбори ще си сътрудничат във Формула 1, като разкриха и малко информация за силовия агрегат, който ще бъде използван. Той ще се произвежда в Нойбург (Германия). Съоръжението вече разполага с тестови стендове за тестване на F1 двигатели, като в момента се извършват допълнителни подготовки, за да се изпълнят изискванията за разработване на задвижващи системи, отговарящи на всички правила.