България с първи стъпки да се договори с ОАЕ за екстрадиция на обвиняеми
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2022 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България с първи стъпки да се договори с ОАЕ за екстрадиция на обвиняеми

/КРОСС/ Българи, които живеят в Дубай, са издирвани у нас. Сред тях са Васил Божков, Иван Танев - Универсалния. Божков е с 19 висящи обвинения по 4 различни дела и не може да бъде екстрадиран. Причината е, че няма спогодба между България и ОАЕ за екстрадиране на обвиняеми. А тези, които са инвестирали в Дубай, се ползват със закрила.

Крум Зарков е направил първите стъпки България да се договори с ОАЕ за екстрадицията на обвиняеми. Тече и обсъждане на меморандум с емирствата за сътрудничество в различни сфери.

"Не са само тези популярни имена, които излизат в публичното пространство. Много са българските граждани, към които се водят дела. Получаваме много молби, които съгласно законодателството на Обединените арабски емирства, трябва да изпратим към техен представител и той да поеме следващите действия. До този момент не сме получавали никога отговор от ОАЕ. Не искам да предизвикам дипломатически скандал, не казвам, че е тенденциозно. Надявам се с това сътрудничество да решим дългогодишни проблеми. Десетки години хора със сериозни обвинения се укриват в Дубай. Това е една от големите цели на ведомството", заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той коментира недоволството и протестите на СДС за сградата, която трябва на напуснат на "Раковски" 134.
"Относно обвиненията, че сградата на СДС, ще се ползва от Европейската прокуратура, нямам никакви угризения. Не е направено тенденциозно, просто сградата не се ползва от 2017 година. И дори няма да коментирам обвиненията на СДС, че го правя с някакви задни цели. Моля Ви, звучи несериозно", каза Зарков.