Петер Сиярто: На срещата на външните министри на ЕС ще поискам войната в Украйна най-накрая да спре
Секция: СВЯТ
31 Август 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петер Сиярто: На срещата на външните министри на ЕС ще поискам войната в Украйна най-накрая да спре

/КРОСС/ Страните от ЕС трябва да се въздържат от стъпки, които водят до ескалация на военните действия в Украйна, и вместо това трябва да се съсредоточат върху постигането на мирно решение на конфликта. Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто след пристигането си в Прага, където ще се срещне с колеги от страните от ЕС, пише ТАСС.

„На срещата на външните министри на Европейския съюз ще поискам войната най-накрая да спре", каза Сиярто във видеообръщение във фейсбук. Той подчерта, че сега е необходимо да „забравим предложенията, които заплашват с по-нататъшна ескалация на войната, и да оставим Европа да се съсредоточи върху установяването на мир, тъй като последиците от войната ще бъдат още по-трагични, ако няма мир в краткосрочен план".

Външният министър изброи заплахите за световната икономика, породени от конфликта в Украйна и санкциите срещу Русия: енергийна криза, изтичане на трудови ресурси, недостиг на световния пазар на храни, нови миграционни вълни. „Трябва да оставим настрана предложенията, които водят до ескалация на войната и най-накрая да се съсредоточим върху създаването на световен мир", заключи Сиярто.