Икономист:Голямата опасност е влизането в свръхдефицит
Секция: Коментари
04 Септември 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист:Голямата опасност е влизането в свръхдефицит

/КРОСС/ Приходите вървят добре. За юли има ръст на ДДС на годишна основа с 21%, общо приходите до август са със 17%. Това каза икономистът Лъчезар Богданов по БНТ.

Предупрежденията на Министерството на финансите са за това, че при задълбочаване на рецесията в еврозоната, свиване на производството, износа, заетостта и потреблението изключително трудно могат да се свиват текущи трайни разходи като пенсиите, поясни той. Голямата опасност е влизането в свръхдефицит.

Според Богданов фокусът трябва да бъде поставен върху бюджетната стабилност и оценката на мерките, предприемани от управляващите. „Когато държавата иска да харчи повече, отколкото събира, разликата трябва да я покрие отнякъде и това става с нови заеми. Някои доста странни привилегии и преференции, които създадоха през последните години, трябва да бъдат преосмислени, тъй като те имат доста съмнителен ефект. Те пробиват данъчната система", посочи икономистът и добави, че борбата със сивата икономика е друга стъпка, която може да запълни бюджета.

Според финансиста Димитър Чобанов дефицитът още тази година ще бъде около 6 милиарда лева. При данъчните приходи вече се наблюдава забавяне спрямо миналата година от порядъка на 4-5%. „Едно от обясненията е инфлацията, затруднения по отношение на работата на приходните администрации или просто е планирано прекалено голямо число, което не е реалистично. От друга страна, такова забавяне има и по отношение на разходите", отбеляза той.

Прогнозираният дефицит за следващите години нетно е около 11 милиарда, което означава, че до края на 2025 г. България ще емитира по-голям дълг, отколкото има в момента, подчерта Чобанов.

Според него е неизбежно вдигането на преките данъци и осигуровките в близко бъдеще заради неразумната политика на последното правителство. Краткосрочно разходите много трудно могат да бъдат намалени, смята Чобанов.