Председателят на БАЗ:Туристическият бранш е станал непривлекателен заради непредвидимостта и риска
Секция: Туризъм
04 Септември 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на БАЗ:Туристическият бранш е станал непривлекателен заради непредвидимостта и риска

/КРОСС/ Надявахме се това след-КОВИД лято да бъде по-силно. Уви, не беше така, дори това лято е по-слабо от миналогодишното. За разлика от миналата годпредседателят на БАЗина, обаче, сметките са два и половина до три пъти по-високи след компенсациите. Това каза  Ричард Алибегов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Тази голяма разлика в сметките бизнесът не може да я пренесе директно в цената, тъй като цените в заведенията биха станали непосилни, подчерта той. Така тези разходи стават за сметка на бизнеса. „Печалби няма. Това спира развитието на бизнеса, инвестициите в нови обекти и ново оборудване. Банките след КОВИД не искат да чуят за кредити за туризма, тъй като това се води несигурен сектор", посочи Алибегов.

Това неизбежно се отразява и върху кадрите. През последните две години и половина туристическият бранш е станал непривлекателен заради непредвидимостта и рискът от постоянно затваряне, подчерта председателят на БАЗ. На фона на това в сектора има чувствително увеличение на заплатите в сектора.

Намаляването на ДДС за туристическия бранш е икономическа мярка, за да оцелее бизнесът в условията на КОВИД кризата, посочи Алибегов. Мерки за подпомагане от страна на държавата няма, в същото време има 40% намаляване на потреблението и повече от двойно скачане на разходите.