Загинали и ранени при мощно земетресение в Афганистан тази нощ
Секция: СВЯТ
05 Септември 2022 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Загинали и ранени при мощно земетресение в Афганистан тази нощ

/КРОСС/ Най-малко шестима са загинали и девет души са ранени при земетресение, разтърсило тази нощ Източен Афганистан, предаде БГНЕС. Според данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер.

Има мащабни разрушения на жилищни сгради в граничещата с Пакистан провинция Кунар.

"Трусът разтърси региона около 2:30 ч. местно време, като по предварителни данни шестима души са загинали, а девет са ранени в района на Мазар Дара в окръг Норгал", съобщи Ехсанала Ехсан, ръководител на отдела за управление на бедствия и хуманитарни въпроси в провинция Кунар.

Трусът е усетен и в Лагман и Нангархар, както и в столицата Кабул.

Афганистан често е засегнат от земетресения - особено в планинската верига Хиндукуш, която се намира близо до пресечната точка на Евразийската и Индийската тектонична плоча.

През последните месеци Афганистан беше засегнат и от внезапни наводнения, които отнеха живота на около 200 души и разрушиха хиляди домове.

Подобни бедствия представляват огромно логистично предизвикателство за афганистанското правителство на талибаните, което се изолира от голяма част от света, въвеждайки твърдо ислямистко управление.