Йотова: Как се спира зависимостта от „Газпром” като пак купуваме оттам, но по-скъпо и с посредници
Секция: Интервюта
06 Септември 2022 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Как се спира зависимостта от „Газпром” като пак купуваме оттам, но по-скъпо и с посредници

/КРОСС/ В първото издание на „Интервюто в Новините на NOVA" журналистът Николай Дойнов разговаря с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Тя коментира газовата криза с думите: „Как се спира зависимостта от „Газпром" когато ние сме продължили да купуваме газ пак от „Газпром", само че малко по-скъпо през няколко посреднически фирми. Никой не е казал, че панацеята е „Газпром". По думите й служебният кабинет е направил най-честната политика като е сложил всички възможности за обсъждане на масата.

Според Йотова диверсификацията е трябвало да се случи още през 2014 г. след Крим. „За да си осигурим отоплителния сезон, трябва да намерим най-добрите условия. Очевидно ще бъде микс от всички тези възможности", твърди Илияна Йотова. Тя смята, че правителството ни е трябвало не да бърза, а да изчака партньорите си от Европейския съюз, с които да имаме една обща европейска политика по отношение на плащанията към „Газпром".

„Една от най-големите грешки на предишното управление е незнанието да се управлява", категорична беше тя. Попитана дали българският президент е знаел за идеята страната ни да стане президентска република, Йотова отговори отрицателно. Тя нарече себе си "убеден парламентарист".

Вицепрезидентът говори и за водното бедствие, което сполетя няколко села в Карловско. По думите й сумата от 370 лв., която държавата отпуска под формата на помощ за пострадалите семейства в региона, е минимална и „никаква". „Това е следствие от несвършената работа. Има четири неща, които са задължителни и трябва да се направят. Първо - ясно регламентиране кой трябва да се занимава с тази дейност. Второ - финансово обезпечаване. На трето място - немалко земеделска продукция пострада.

Това е едно от нещата, които сега трябва да бъде направено - много бързо, много експедитивно да бъдат изчислени тези щети и съответно хората да бъдат компенсирани. И четвърто - България много рядко посяга към един друг инструмент, който съм виждала в предишната си практика много страни да прибягват и то успешно. Това е една много бърза калкулация на щетите и кандидатстване на Фонд „Солидарност", смята Илияна Йотова.