Ердоган: Турция иска мир и стабилност на Балканите
Секция: СВЯТ
06 Септември 2022 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: Турция иска мир и стабилност на Балканите

/КРОСС/ Турция иска на Балканите да има мир и стабилност, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че от особено значение за мира и стабилността е ситуацията в Босна и Херцеговина.

Турският президент говори на брифинг преди да замине от Анкара за Сараево. В рамките на обиколката си на Балканите турският лидер ще посети Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия (от 6 до 8 септември).

Президентът припомни, че през 2022 г. се навършват 30 години от установяването на дипломатически отношения на Турция с Босна и Херцеговина и Хърватия.

Анкара продължава да оказва принос за сигурността и мира в балканския регион, както и да подкрепя интеграцията на тези страни в евроатлантическите структури, заяви Ердоган.

Той заяви, че по време на обиколката му на Балканите ще бъде обърнато специално внимание на развитията в Босна и Херцеговина, където политическата криза продължава.

Турция подкрепя целостта и суверенитета на Босна и Херцеговина, подчерта той.

Коментирайки ситуацията в района на Косовска Митровица, където имаше напрежение между сърби и косовски албанци, турският президент изрази надежда, че ситуацията там "най-накрая ще се нормализира", включително благодарение на действията на сръбския президент Александър Вучич.

Ердоган коментира и енергийната криза в Европа, като посочи, че позицията на ЕС спрямо руския президент Владимир Путин, както и наложените санкции, са "предизвикала ответна реакция".

Европа е изправена пред трудна зима, каза той, като добави, че Турция няма проблеми по въпросите, свързани с газа.

Турският лидер говори и във връзка с напрежението между Турция и Гърция. Той посочи, че Турция е повдигнала въпроса за "гръцките провокации" пред НАТО.

Мисля, че оттук нататък Атина ще анализира бъдещите стъпки в отношенията с Турция, каза Ердоган, като добави, че в противен случай ще последват ответни действия от страна на Турция.