Радостина Александрова: „Омикрон“ изглежда безобиден, но може да създаде проблеми
Секция: Здраве
08 Септември 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радостина Александрова: „Омикрон“ изглежда безобиден, но може да създаде проблеми

/КРОСС/ В момента няма недостиг на ваксини. „Омикрон" изглежда много безобиден, но може да създаде много проблеми. Това заяви вирусологът Радостина Александрова по БНТ.

Александрова уточни, че в новите ваксини срещу Омикрон няма никакво притеснение. Неваксинираните обаче срещу COVID-19 няма да могат да се възползват директно от новите ваксини, адаптирани срещу варианта „Омикрон". Причината е, че двата препарата - на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са одобрени в Европа само като подсилващи дози за вече ваксинирани срещу коронавирусната инфекция хора. Тоест, те са бустери и не могат да се използват веднага, ако се започва напълно нов имунизационен курс.

Новите ваксини срещу Омикрон в Европа действат срещу един от подвариантите на "Омикрон" - BA.1, както и срещу оригиналния щам на COVID-19. ЕМА препоръчва препаратите да се използват от лица над 12 години, но се очаква да бъде разработен вариант и за деца.

Ваксините, с които разполагаме в момента, дават достатъчно добра защита по отношение на тежко боледуване, влизане в болница или смърт, отбеляза Александрова.

Радостина Александрова посочи, че вирусът активно ще се променя и няма как да се предвиди в каква посока ще продължи неговата еволюция. Най-важното е да бъде поставена бустерна доза, уточни вирусологът. Работи се върху комбинирана ваксина за коронавирус и грип. В края на следващата година бихме имали по-голяма яснота за такава комбинирана ваксина, каза тя.

Радостина Александрова призова да се спазват и всички превантивни мерки, защото все още не сме спечелили битката.