Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Септември 2022 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване

/КРОСС/ Ако Родопите можеха да говорят, щяха да разкажат, че:

Около 400 вида растения и 87 вида животни в България са на ръба на изчезване, според последни данни на Червената книга на република България. Видове като брадатия лешояд, тюлена монарх и риса отдавна са заличени от местната фауна. Голяма част от тези достолепни животни, с ключови екологични роли, намират дом в Родопите.

“Животните не могат да говорят. Те изчезват тихомълком. За разлика от тях, ние, хората, можем да заявим позиция”, под този надслов стартира социалната кампания на минерална вода „Велинград ALCALIA“ -  “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“. Инициативата цели да насочи обществения интерес към проблема и да подпомогне разрешаването му, отправяйки зов за помощ чрез най-универсалния език – музиката. 

Природните звуци на Родопите оживяват чрез специално създадения за целта аудио албум “Призив”, съчетаващ атмосферна “ембиънт” музика и “гласа” на Родопски район и неговите обитатели. Компилацията е продуцирана и записана от музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, които вплитат в себе си характерни звуци от дивата и живописна природа на този край.  

От днес албумът се разпространява в YouTube, като всеки, който иска да подкрепи каузата, може да го направи чрез слушане тук. Предвижда се скорошно разпространение и в популярната стрийминг платформа Spotify. От своя страна, минерална вода “Велинград ALCALIA” ще дарява средства за подпомагане на дейността на фондация “По-диви Родопи” – организация, която се грижи да запази естествения облик на Родопите, като не само защитава изчезващи видове, но и работи за възстановяване популациите на вече изчезнали такива.

Даренията ще се осъществят в 5 етапа, спрямо броя слушания, които ще бъдат отчитани чрез брояч в реално време на официалната страница на кампанията. Средствата ще послужат за грижа и подпомагане на дейността на фондацията за възстановяване на популацията на изчезващите видове в Родопите.  

“Подобна дейност е от изключително голямо значение за възстановяването на основните екологични процеси в Родопите и развиването на нова зелена икономика в района”, споделя Савина Паликарева, маркетинг мениджър на минерална вода Велинград ALCALIA.

“Като бранд с произход от душата на Родопите, ние носим любовта към природата в себе си облагородяването на района и опазването на обитателите му е лична мисия за нас от години. Надяваме се с тази инициатива да направим значима крачка в превръщането ѝ в обществена“, разказват още от Велинград ALCALIA.

Откакто съществува, дейността на фондация “По-диви Родопи“ създава значима промяна в разрешаването на проблема с изчезващите животински видове в района. Именно благодарение на тяхната отдадена практика популациите на видове като европейските лешояди и благороден елен у нас постепенно се възстановяват.

“Процесът по възстановяване на животинските видове в Родопите е бавен, но не е необратим. Именно затова вярваме, че подкрепата, която ще получим от Велинград ALCALIA, има важна роля за връщането на дивия облик на Родопите и запазването на основните екологични процеси в региона”, допълват от фондация “По-диви Родопи”.

Допълнителна информация за кампанията и как всеки желаещ може да окаже подкрепа на изчезващите животински видове в Родопите, ще откриете на сайта

www.velingradvoda.bg/priziv.