Иван Демерджиев: Положителният ефект от премахването на спецправосъдието се вижда
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Демерджиев: Положителният ефект от премахването на спецправосъдието се вижда

/КРОСС/ В студиото на „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че битката с мутрите е възможна. „Идентифицирах сигналите, производствата, които висят. Проверявам как се работи по тях и правя всичко възможно работата по тях да е ефективна. В момента има пълен синхрон между институциите и това ме прави оптимист“.

Вижда се положителният ефект от премахването на специализирания съд и прокуратура, заяви Демерджиев.

Натискът мигрантският е повече, но причините за това са обективни, обясни Демерджиев.  „В Турция има огромен натиск поради събитията в Афганистан и Сирия. Проблемът е, че в момента турската страна е концентрилала усилията си на границата си със Иран и Сирия и се опитва да спре потокът към Турция. И по съвсем естествени причини мигрантите се насочват към границите на България и Гърция.“

Установихме, че мигрантите влизат в страната с помощта на гранични полицаи, допълни още Демерджиев. „Основните данни са, че те пропускат, затварят си очите и пропускат определени групи. Затова в повечето случаи те получават пари. Текат следствени действия и в момента, в който има достатъчно данни, ще бъдат предадени на прокуратурата, но ако нямаме достатъчно данни, аз ще бъда абсолютно безкомпромисен към такива служители. Те застрашават националната ни сигурност и провалят усилията на всички останали, които искат да спрат тази вълна“.

Аз съм разпоредил редица проверки, които да се извършат в сектора на енергетиката, но имаме конкретни сигнали, има сектори, в които има съмнения за корупционни практики, категоричен е Демерджиев. „Става въпрос за различни по вид престъпления – едните са за разпродажба на ресурси на занижени цени и придобиване на ресурси на завишени цени, но говоря общо, за да не преча на разследването“.