Васил Велев: Цените на горивата у нас трябва да са най-ниските в ЕС, нещо не е наред
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2022 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Цените на горивата у нас трябва да са най-ниските в ЕС, нещо не е наред

/КРОСС/ Основният проблем за българските граждани е инфлацията. Тя е следствие на високите цени на електроенергията, природния газ и горивата. Тези три компонента трябва да бъдат управлявани, за да предотвратим следващото голямо наводнение. Това коментира в сутрешния блок на BTV „Тази сутрин" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той припомни, че електроенергията е ниска за потребителите и бизнеса, но за природния газ и течните горива ситуацията не е такава.

Цените на течните горива у нас би следвало да бъдат най-ниските в ЕС. Акцизите ни са най-ниски, производствените разходи са най-ниски, петролът е с около една трета под пазара на сорта „Брент". Има три страни в ЕС, които са с по-ниски цени от нас. Това трябва да ни подсказва, че нещо не е наред, допълни Велев.

Според него Европейският съюз не бива да въвежда таван на цените на руския газ, тъй като това е допълнителна намеса в пазара.

Асоциацията на индустриалния капитал ще изпрати писмо до властите с искане да се продължат настоящите мерки за компенсации за високите цени на електроенергията.