Открива се "Сцена на кръстопът"
Секция: КУЛТУРА
10 Септември 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Открива се "Сцена на кръстопът"

/КРОСС/ Под надслов „Театъра -  мъдростта" в Пловдив стартира  26-то издание на Есенния международен театрален  фестивал „Сцена на кръстопът". 

Завесата на форума, който продължава до 21 септември, ще бъде вдигната  в 19 ч. с премиерата на „Вампир" по Антон Страшимиров и сценичен вариант на Пламен Марков. Художник на постановката е Мира Каланова, а музиката - на Петя Диманова.

Афишът на фестивала включва 19 спектакъла с три премиери, като две от тях на Драматичен театър „Николай Масалитинов" - Пловдив.

В програмата са включени  класически заглавия като „Една българка" по Иван Вазов, „Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков, „Бесове" по романа на Фьодор Достоевски и автор Албер Камю, театралната импровизация по пиесата на Жан Ануи „Антигона" на Плевенския театър с режисьор Александър Морфов, с която той се завръща на българска сцена след известна пауза.

Любопитно е и участието на театър „ОКО" от Лвов Украйна, което ще видим на 18 септември в Камерната зала „Стефан Данаилов".

 Извън фестивалната програма, има и разнообразни съпътстващи събития. Сред тях -  изложба скулптура на Валентина Златарова, представяне на книгите „Автопортрет в огледалото на сцената" на Иван Добчев и „Стефан Данаилов - колко лесно е да бъдеш обичан", както  и на филма „Николай Масалитинов - опит за портрет".  В рамките на форума е предвидена и Кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство с куратори Росица Обрешкова и Георги Тошев.