Ваксините значително намаляват риска от дългосрочни последици след преболедуване от КОВИД-19
Секция: Здраве
10 Септември 2022 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксините значително намаляват риска от дългосрочни последици след преболедуване от КОВИД-19

/КРОСС/ Ваксините значително намаляват риска от дългосрочни последици след преболедуване от  КОВИД-19, установиха израелски учени, цитирани от електронното издание Юрикалърт.

В изследването участниците с поставени две дози от препарата на компанията "Пфайзер" изпитват обичайните симптоми при продължителна инфекция между 50 и 80 процента по-рядко от хората, които не са ваксинирани. 

Ръководител на израелския научен екип е проф. Майкъл Еделщайн от университета Бар-Илан.

Близо 3500 възрастни са се включили в изследването, проведено между юли и ноември 2021 г. Те са отговорили на различни въпроси, свързани с новия коронавирус и ваксинационния си статус.

Повече от половината от участниците (2447 души) не съобщават за преболедуване от КОВИД-19, а 951 отговарят, че са били заразени. От тези, които са били инфектирани, 637 (67%) са получили поне две дози от ваксина. 

От общия брой на неболедувалите 21 (0,9%) са получили една доза, 1195 (48,8%) - две, 744 (30,4%) са с поставени три дози, а останалите са без поставен препарат срещу КОВИД-19 (19,9%).

Изследователите сравняват отговорите на ваксинираните и преболедували доброволци за състоянието им след преминаването на острата фаза на инфекцията с тези на хората без ваксина. 

След коригиране на фактори като възраст и изминало време между заразяването и провеждането на анкетата, учените установяват, че ваксинирането с две или повече дози от препарата на "Пфайзер" е свързано с намален риск от най-често срещаните симптоми след преболедуване от КОВИД-19. Сред тях са умора, главоболие, слабост в крайниците и постоянна мускулна болка, като те са по-малко при ваксинираните съответно с 62 процента, 50 процента, 62 процента и 66 процента. Рискът от други разпространени симптоми, сред които недостиг на въздух, при ваксинираните е намалял с до 80% спрямо участниците, на които не е поставен препарат срещу новия коронавирус.

Проучването допринася към оскъдната информация до момента по отношение на въздействието на ваксинацията при продължителен КОВИД-19. 

"Не разбираме напълно какво се случва през месеците и годините след преболедуване по отношение на физическото и психическото здраве", казва водещият автор проф. Майкъл Еделщайн. "Тъй като изглежда, че дългият КОВИД-19 засяга много хора, за нас беше важно да проверим дали ваксините могат да помогнат за облекчаване на симптомите, останали и след преминаването на острата фаза на инфекцията. Става все по-ясно, че тези препарати предпазват не само от болести, но, както сочат резултатите от това проучване, и от дългосрочни, понякога променящи живота ефекти на КОВИД-19."

До каква степен ваксините предпазват от продължителна инфекция обаче не е много ясно.

Това е първото проучване в рамките на проект за проследяване на голяма група хора от всички сектори на израелското общество, за да се установи въздействието на ваксините върху качеството на живот и въздействието им върху човешкия организъм в дългосрочен план. 

Данните от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".