Президентът: Спекулации са твърденията, че в България ще има режим на тока
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2022 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Спекулации са твърденията, че в България ще има режим на тока

/КРОСС/ Президентът Румен Радев определи днес като спекулации твърдения, че в България ще има режим на тока. Той увери, че докато служебното правителство е на власт, това няма да се случи.

"Що се отнася до започналите дебати в Европейския съюз за овладяването на инфлацията, част от мерките, и за ограничаване на потреблението на електричество и газ, искам да е ясно едно - появилите се спекулации, че в България ще се ограничава улично осветление, ще има режим на тока и т. н., нека е ясно, че докато има служебно правителство, това няма да стане. България е производител на електрическа енергия, България е износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", каза Радев.

Държавният глава поздрави служебното правителство за последователните му усилия за овладяването на инфлацията в страната. Той даде пример с цената на литър бензин на бензиностанциите на "Лукойл", който от миналата вечер е под три лева, както и намаляването с 30 процента на цената на газа за следващия месец.

"Но е очевидно, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеологията. Нито българския бизнес, нито българското общество могат да търпят повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости", коментира Румен Радев пред журналисти в София.

Президентът посочи още, че Европа са опитва да предотврати социално напрежение с набор от мерки, някои от които са с непредвидими последици, защото ще тегнат на следващите правителства и на следващите поколения.

Румен Радев направи коментарите, след като участва в тържествената церемония по откриването на новата академична учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София.