ДАЗД върна две белгийски деца в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2022 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД върна две белгийски деца в страната

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето организира и координира връщането на две белгийски деца в страната им. Това стана възможно с помощта и съдействието на Министерството на вътрешните работи и посолството на Кралство Белгия в България. Двете непълнолетни момичета са обявени от белгийските власти за издирване. При проверка на гранично контролно-пропускателен пункт „Калотина" органите на МВР установяват самоличността на издирваните деца. Те са пътували с баща си, за когото белгийските власти са издали заповед за задържане за престъпления срещу личността.

При получаването на сигнала Държавната агенция за закрила на детето своевременно организира настаняване на децата в кризисен център и социални работници, които да работят с тях. Едно от най-важните неща е да спечелим доверието на децата и да се постараем да бъдат настанени заедно в сигурна среда, така че да се отърсят от първоначалния шок на ситуацията и да започнем действия, както за прибирането в страната им, така и за съхранението на емоционалното им състояние, разказаха експертите от дирекция "Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация" в ДАЗД, които координираха работата по случая. След обединяване на усилията на двете държави децата вече са в страната си, придружени от белгийски социални работници.

„В един такъв случай е много важно бързата и професионална работа с децата, защото те са в чужда страна, не говорят езика и са силно изплашени - нещо, което никое дете не трябва да чувства. Благодарение на добрата координация между институциите в двете страни, както и граждански организации, децата отново са в родината си и в защитена среда", каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

За второто тримесечие на 2022 г. експертите на ДАЗД работят по 43 случаи на 48 деца български и чужди граждани с международен елемент.