Die Welt: Европа я чака упадък по сценария на Древния Рим
Секция: Коментари
11 Септември 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Die Welt: Европа я чака упадък по сценария на Древния Рим

/КРОСС/ Европейският съюз ще претърпи крах по примера на Древния Рим. Това пише колумнистът Даниел Екерт в коментар в германския вестник Die Welt.

„Историята за краха на Рим има много последователни съвпадения с развиващата се криза в Европейския съюз. Първият знак е инфлацията, която удари иначе стабилната валута - еврото", коментира Екерт. Парите в Римската империя също не са се обезценявали в началото, в продължение на поне два века и половина, но след това последва девалвация, която коренно променя ситуацията.

И по втори параграф Евросъюзът повтаря историята на Римската империя - наличието на пандемия, тъй като Антонинова чума бушува в древен Рим и извън него. Следователно няма съмнение, че икономическият ред в империята се променя драстично.

Ситуацията се влошава, когато държавата решава да контролира пазара. Например, определя пределни цени за зърното, които са по-евтини от пазарните. Това намалява доставките и замразява търговията между градовете и провинциите.

А ако се върнем към настоящата европейска криза, континентът все още е зависим от свободното движение на стоки и пари. Трудностите с доставките водят до спад, коментира още Екерт.

Източник:БГНЕС