Гълъб Донев: Работи се уверено енергийният хаос да бъде овладян
Секция: ПОЛИТИКА
12 Септември 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гълъб Донев: Работи се уверено енергийният хаос да бъде овладян

/КРОСС/ Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

До момента няма отговор на отправената покана за разговор с „Газпром експорт“, нито отказ за такъв, заяви той. „Ние търсим чрез „Булгаргаз“ начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да влезе в диалог с „Газпром експорт“. В момента нямаме разговор, но нямаме твърд отказ за това да не се водят разговори“, обясни Донев.

Министърът на икономиката и индустрията участва също индиректно в този диалог чрез разговорите в Баку. Работи се в посока диверсификация на източниците и осигуряване на газ на поносими цени.

По думите му се работи уверено енергийният хаос да бъде овладян. „Зимата ще бъде трудна, но ние полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнесът да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки. Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията – нещо, което не се правеше“, коментира той и подчерта, че инфлацията у нас е над 17%, което е двойно в сравнение със средната за Европа.

По думите му кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. „Още със сформирането на 3 август щабът започна работа. Опциите да стигнем до арбитраж с „Газпром“ са две – диалог или арбитраж. При арбитраж не е ясно какви ще бъдат ползите и за едната, и за другата страна. Ние сме отправили запитване до „Газпром експорт“ да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньори, които търсят начин да възстановят диалога“, заяви Гълъб Донев.

Той заяви, че намалението с 30% на газа от октомври е факт благодарение на усилията, които се полагат от правителството и активните разговори с „Лукойл“. „Единственото нещо, заради което могат да намалят цените, е това, че ние имаме дерогация за доставките на руски суров петрол“, заяви Донев.

В краткосрочен аспект обаче сме застрашени от ембаргото на руския петрол, защото няма да имаме откъде да внасяме тази суровина. „На рафинерията в Бургас и трябват доставки почти всеки трети ден“, уточни той.

Той обясни отсъствието си на срещата при президента с шефовете на „Лукойл“ с това, че по това време се е провеждала срещата на посланиците на държавите членки от ЕС, на която той е присъствал. „Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим възможности да гарантираме енергийната сигурност не само на България, но и на региона“, обясни Донев.

Според Донев появата на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, но няма информация от кого. Той предположи, че е от пловдивската управа.

Президентът по думите му носи голяма отговорност и риск заради служебното правителство.

Той заяви, че не приема критиките за реваншизъм. „Уволнения не се правят заради реваншизъм, а заради пропуски“, категоричен бе служебният министър.

Относно наводненията Донев счита, че пропуските в управлението на водите са от години. „Това, което правим на място е да се въведе забрана за сеч във водосбора на селата. обходени са абсолютно всички сечища в района. Прави впечатление, че тези сечища не са разчиствани с години. Не става дума за незаконна сеч“, заяви той.