Възстановен е резервен електропровод в Запорожката АЕЦ
Секция: СВЯТ
13 Септември 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възстановен е резервен електропровод в Запорожката АЕЦ

/КРОСС/ Международната агенция за атомна енергия обяви в понеделник възстановяването на втория резервен електропровод в Запорожката АЕЦ.

„Възстановен е 2-ри резервен далекопровод на АЕЦ, което ще позволи на оператора да поддържа едната линия в режим на готовност, а другата ще осигури външно захранване на станцията за охлаждане на реактора и изпълнение на други важни функции за безопасност по време на спирането", казва се в изявление на агенцията, публикувано на нейния сайт, цитиран от международните медии.

Последният, шестият, от работещите енергоблокове шестият, беше спрян около 03:45 ч. в неделя поради повреда на електропроводи високо напрежение, по които произведеното в станцията електричество се доставяше в системата. Единственият работещ електропровод минава към териториите, контролирани от Киев, но властите на Запорожка област съобщиха, че тя не е получавала енергия няколко дни.

По подобни причини беше спрян и пети енергоблок на централата. Ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки каза, че властите не изключват възможността за пълно спиране на работата на централата в случай на редовни обстрели на нейната територия от украинска страна, съобщава Нова телевизия.