„Възраждане“ подкрепя протеста на зърнопроизводителите в България
Секция: Анализи
13 Септември 2022 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Възраждане“ подкрепя протеста на зърнопроизводителите в България

/КРОСС/ „Възраждане“ категорично подкрепя протеста на зърнопроизводителите, който ще се проведе на 14 септември в различни градове на страната

„За България е от огромно значение да запази малкото хранителен суверенитет, който ни е останал. Едва 20% от хранителните стоки в българските магазини са произведени в страната ни и не можем да си позволим държавата да води политика, която да продължава да предизвиква фалити на и без това трудно справящите се български производители.

Националният протест в защита на родното производство, бизнеса, поминъка и земята ни насочва към проблем, който застрашава оцеляването на всеки българин.

Безконтролният внос на зърно от Украйна нанася удар на зърнопроизводителите и поставя в риск както бранша така и здравето на всеки български гражданин.

Внасяното украинско зърно не подлежи на никакъв фитосанитарен контрол, в България на практика няма акредитирана лаборатория, която да го извърши. От този внос в страната ни произтичат два основни проблема: вносът на некачествено евтино зърно сваля цените и на качественото зърно, произведено у нас. Допълнително към всички трусове в бранша, произтичащи от войната в Украйна, почти безконтролната инфлация, липсата на торове и препарати и непосилните им цени, се добавя и ценовият натиск за изкупуването на продукцията. Това неминуемо ще доведе до сериозна криза в бранша и фалити на земеделски производители.

Вторият, но не и по важност проблем – липсата на контрол на вноса. Известно е, че пpeпapaтитe, ĸoитo изпoлзвaт в Украйна ca много по-евтини и са зaбpaнeни y нac и в Европейския съюз. Зърнените култури, които влизат в страната ни са в огромни количества и никой не знае дали те не са опасни за здравето на тези, които ще ги консумират. Зърнопроизводителите алармират, че не е правена проба на внасяните култури и не са установили накъде се насочват те.

Очевидно е, че за пореден път управляващите български правителства поставят общностните интереси на Европейския съюз пред тези на българските граждани, на което „Възраждане“ се противопоставя категорично.