Ген. Константин Попов: Очевидно украинската армия не е победена, не се вижда скорошен край на конфликта
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Константин Попов: Очевидно украинската армия не е победена, не се вижда скорошен край на конфликта

/КРОСС/ В студиото на „Още от деня“ по БНТ ген. Константин Попов, каза че този сблъсък не е Русия-Украйна. „Този сблъсък е между изтока и запада, между две системи, между два различни свята. Така че трябва да се случи нещо по-сериозно, за да можем да разчитаме, че в Русия ще има някаква промяна или в Запада ще има някаква промяна.“

Ако разчитаме бойните действия, те доста елементарно, но всъщност във войната има много тежка политика, икономически и финансови решения, заяви Попов. „Аз мисля, че тук става въпрос на издръжливост. Аз останах леко учуден как някои хора в България с неприкрита радост обявяват „вижте, как ще страдаме и какви хубави демонстрации има в Чехия. Според мен политическият ни елит, разбира се, че трябва да бъде държан отговорен за своите решения, но той не трябва да се занимава с проблеми единствено по назначаване на наши хора, придобиване на власт. Политическият елит в момента има много сериозна задача – да покаже сила и смелост да решава проблемите и сега, и в далечното бъдеще. Трябват сериозни лидери“.

Крим може да бъде далечна цел, аз лично не вярвам, че в обозримото бъдеще Крим може да бъде освободен, заяви ген. Попов. „Мисля, че тепърва ще има прегрупиране на руските въоръжени сили и предприемане мерки на фронта и достигане на по-тежки сражения. Крим надали е цел на украинското военно командване в момента“.

Едно е сигурно – Украйна трябва да бъде подпомагана, категоричен е Попов. „Ясно е, че НАТО няма да изпрати войски в Украйна. Но има други начини – финансови, икономически, военно-технически и т.н. Важно е да видим решителността на лидерите“.