Електронните рецепти: Улеснение или проблем
Секция: Здраве
14 Септември 2022 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електронните рецепти: Улеснение или проблем

/КРОСС/ Електронните рецепти са важни за фармацевтите, както за всички по веригата, дори и за самите лекари. Това заяви в студиото на БНТ "Денят започва" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По официални данни 74% от всички лекарства се изписват по свободна продажба. точно те се предписват на бяла рецепта, а не дигитално. 68 хиляди рецепти на ден. Липсват записи в пациентското досие за над 130 хил. рецепти дневно, каза Костов. Той обясни, че разчитането на една рецепта създава трудности дори и на фармацевтите.

Така че и в момента на хартия пациентът има затруднения. Електронната рецепта може да бъде разпечатана както от лекаря, така и в аптеката.

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз заяви, че никога не е замисляно, когато се е създавал Националната здравно-информационна система, да има деление на рецепти по каса или на свободна продажба.

Една рецепта е рецепта и няма никакво значение кой ще заплаща рецептата – дали тя ще бъде платена частично или напълно от здравноосигурителния фонд, или от пациента. Лекарствата са едни и същи в голямата си част и те имат същото отношение към здравето на пациента. Този електронен запис трябва да влиза в пациентското досие, каза той.

Маринов припомни, че от близо две години има електронни рецепти. И повече от година и три месеца тези рецепти са задължителни по Здравна каса. Рецептите по Здравна каса са многократно по-сложни от тези, които са на свободна продажба.

Ние не недоумяваме защо лекари, които са на работното си място, издават електронни рецепти по Здравна каса, а в същото време отказват да правят това за рецептите на свободна продажба, заяви Маринов.