Зърнопроизводителите излязоха на протест: Държавата да се намеси, ще фалираме заради вноса на жито от Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2022 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зърнопроизводителите излязоха на протест: Държавата да се намеси, ще фалираме заради вноса на жито от Украйна

/КРОСС/ В три лъча поетапно протестират зърнопроизводители в Бургаско. С трактори и други селскостопански машини, те излязоха в Бургас, Карнобат и Айтос. Основните им искания са насочени срещу нерегламентирания безмитен внос на украинско зърно и срещу т.нар. „зелена сделка", която в селското стопанство включва планове за значително намаляване на химикалите като пестициди, торове и антибиотици. 1000 тона царевица и 1000 тона слънчоглед залежават в зърнобазата на Теодор Иванов край Карнобат. Основната причина - внос на по-евтино зърно от Украйна.

„Пазарът е 0, не се продава нищо, само жънем и складираме. И в един момент няма къде да складираме повече, независимо, че тази година продукцията не е от най-добрите, най-богатите реколти, но ето продукцията седи", каза Иванов по БТВ.

От 10 години Жеко Димитров работи като тракторист във фирма за производство на зърно. Включва се в протеста заради ниската заплата, която получава. Протест на земеделски производители имаше и в Хасково.

„В момента пазара не действа. И много от колегите, които са по-малки, с такива цени на торове ще фалират", казва Станислав Стоянов.

В София протестиращите обявиха исканията си в обща декларация, която ще връчат на земеделския министър.
Протестите в общо 12 държави в Европа продължават до 16-и септември.

Зърнопроизводителите от цяла Русенска област се включиха с трактори в протеста срещу вноса на зърно от Украйна. Шествието потегли в 11 часа от бул."Христо Ботев" в Русе, като ще премине по международния път за и от Дунав мост, след което машините ще се върнат на началния пункт.

Фермерите настояват държавата да се намеси, за да не се стига до фалити в бизнеса. Изкупната цена на зърното според тях трябва да се повиши, за да могат да покриват разходите си. И в Добрич десетки трактори се събраха и преминаха по основните булеварди на града в знак на протест.