Андреев: Руснаците работят с партии и хора, за които не може да предположите
Секция: ПОЛИТИКА
15 Септември 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андреев: Руснаците работят с партии и хора, за които не може да предположите

/КРОСС/ В България има огромна мрежа от руска агентура. А руснаците работят с партии и хора, за които никой не предполага. Това коментира в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България” Методи Андреев, бивш депутат, член на комисията за контрол на службите и на комисията по досиетата. Той коментира последния доклад на ДАНС, информация за който беше разпространена вчера. Според доклада България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Русия ползва пропаганда и дезинформация, за да упражнява влиянието си у нас. През втората половина на миналата година е започнала мащабна хибридна кампания срещу разширяването на НАТО на изток и разширяване на влиянието на Русия сред други държави, сред тях и България, са изводите в доклад на ДАНС.

Това, което излиза като доклади от ДАНС, ДАР и Военна информация, това са годишните доклади, които службите трябва да представят пред парламента. Когато се сформира парламентът след 2 октомври, вероятно ще ги разгледат депутатите. Такива доклади е имало и преди. Този път, това което излезе в медиите от трите служби, ми прави впечатление, че единствено в ДАР няма спомената Русия като източник на тези хибридни атаки и заплахи. Но по-важното е какво са дали в секретната част, коментира Андреев.

Тази работа не е изненада. За всички стана ясно, че Русия не е онази държава - братска държава, която мисли за бъдещето и добруването на Българите и други народи по света. Видя се, че тя проявява един диктаторски режим. Тя започна една нелогична война в независима Украйна. Виждаме как рекетира света и Европа с газа, коментира Андреев. Той допълни, че енергийната независимост на България не е от вчера и онзи ден. Според него българските служби „са тежко пробити от руско влияние”.

Изгонихме толкова руски дипломати. А те в България с кого работиха? С онези 4-5 пенсионери, които ги арестуваха? В България има огромна мрежа от руска агентура, която е подготвена преди и след 1989 г. Агентурата е икономическа, политическа и за влияние, коментира Андреев. Агентите за влияние са ясни – когато ги чуете как говорят за „Турски поток”, за „Газпром”- те са ясни, смята бившият депутат.

Проблемът е кои са агентите за политическо и кои за икономическо влияние. Това са тежко законспирирани лица.  Руснаците работят с партии и хора, за които никога не може да предположите, че работят с Русия. Това е така наречената Пета колона, коментира Методи Андреев.

Държавна сигурност разви едно оперативно мероприятие „Възраждане”. То е много малко известно. Знам една част от хората, ангажирани в това мероприятие. Вие никога не сте ги чували тези хора, като обявени агенти на ДС. Една от версиите е, че тези хора с техните архивни документи са изнесени в Русия и те работят тайно за нея. Там има премиери от прехода, министри, главни прокурори от прехода, каза Андреев.

Според Илия Налбантов от ДАНС са си свършили работата. По-важното е дали тези доклади създават среда в България, така че да минимизират въздействието на руската агентура, каза Налбантов.

Тези доклади на практика работят в тази посока – да се създава среда, в която в българското общество да се генерира нетърпимост спрямо тези, които предават интересите на страната ни, каза Налбантов.