Четири професионални гимназии откриха учебната година с нови жп паралелки
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2022 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четири професионални гимназии откриха учебната година с нови жп паралелки

/КРОСС/ Представители на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД приветстваха началото на учебната година в четири професионални гимназии в страната, които стартират с нови специализирани паралелки по жп транспорт с дуална форма на обучение. Това са Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в гр. Мездра, която от тази година променя своето име на Професионална гимназия „Васил Левски“, Професионална гимназия по железопътен транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Горна Оряховица, Професионална гимназия по подемна, строителна и подемна техника и Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в гр. Русе, в която за първи път се създава паралелка със специализирано обучение по жп транспорт в дуална форма.

Тази учебна година новите паралелки ще се обучават по професията „Техник по железопътна техника“ със специалност „Локомотиви и вагони“. Този прием вече се превърна в традиционен за професионалните гимназии в Горна Оряховица и Мездра, които стартират с нови паралелки по специалността вече за втора и съответно за пета поредна година.

Възпитаниците от първата жп паралелка в професионалната гимназия в Мездра, които се обучават по специалността „Електрообзавеждане на железопътна техника”, професия „Електротехник”, започват и последната година от своето обучение. Още през миналата година те вече са назначени на трудови договори в локомотивно депо Мездра, което е част от втория етап на образованието им в дуалната форма на обучение. Това е сигурен знак, че съвместният проект „Заедно напред“ между „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД и учебните заведения работи успешно и вече дава своите резултати.

Осигуряването на качествено обучение на своите служители и създаването на бъдещи професионални кадри в железопътния транспорт е една от приоритетните задачи на ръководството на БДЖ. Дружеството подкрепя професионалното обучение и образование на ученици, като по този начин се изгражда здрава основа за успешно развитие на националния железопътен превозвач като бъдещ потенциален работодател.