БНТ Варна навърши 50 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ Варна навърши 50 години

/КРОСС/ Регионалният телевизионен център БНТ Варна отбелязa 50 години от своето откриване. По повод юбилея, всяка събота от 18:30 ч., БНТ 2 излъчва от началото на годината документалната поредицата „50 филма за 50 години БНТ Варна“, посветена на  значими личности, които са родом от Варна и околността.  

Рожденият ден на БНТ Варна, беше отпразнуван със специално празнично събитие и много гости, сред които и генералният директор на Българската национална телевизия – Емил Кошлуков, водещата на „По света и у нас“ Филипа Огнянова и още лица на телевизията от Варна и София. Гостите, приствъщи на юбилея на БНТ-Варна бяха посрещнати от представителния духов оркестър на Военноморските сили. На техните изпълнения се насладиха каткто празнуващите, така и варненци, избрали Морската градина за вечерната си разходка.

През настоящата 2022 г. БНТ Варна получи престижната награда почетен златен знак „Заслуги към Варна". Наградата е за приноса на телевизионния център, популяризиране и документиране на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна, както и във връзка с годишнината на центъра. За високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и за приноса в популяризиране на живия дух на културата и изкуството на Варна в национален телевизионен ефир регионалният център бе одостоен и с отличието „Награда Варна" за предаването „Линия култура“.

Регионалният център БНТ Варна е създаден през септември 1972 г. с премиерно студио и пряко включване от Варна в „По света и у нас". През същата година на мaлкия екран за първи път се появява и стилизиран фар-емблема с надпис „Телевизионно студио Варна". На 27 декември 1972 г. от студиото във Варна е излъчено първото собствено предаване в националния ефир – „Черноморски спектър". В следващите години, това 40-минутно публицистично предавание етава емблематично за центьра. Сградата на РТВЦ-Варна е първата в страната, обособена за телевизионно производство. Оборудвани са две студия - емисионно и постановъчно. В летните месеци от 1976 г. до 1985 г. година Регионалният телевизионен ценrьр - Варна реализира специaлизирани програми за чуждестранните туристи по Черноморието на четири езика - чешки, полски, немски и руски. Първото излъчване е на 28 юни 1976 г. чрез предавател „Слънчев бряг“. В предаването „С камера на село" от 1990 г. до 2000 г. в БНТ Варна се продуцира рубриката за автентичен фолклор „Въртяжка", чрез която се издирват и съхраняват автентични етнографски обичаи и песенен фолклор в района на Варненско, Странджа и Добруджа. Рубриката „Отвъд морето, полето" продължава тази тема и представя мноrо фолклорни изпълнители. От 2 май 1993 г. РТВЦ Варна започва излъчването на регионални програми, сутрин от 7:30 до 8:30 ч. за българското Черноморие.

Гледайте документалните филми „50 филма за 50 години БНТ Варна“, всяка събота от 18:30 ч.