Борел: Мнозина в Европа са против военна помощ за Украйна и санкции срещу Русия
Секция: СВЯТ
16 Септември 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борел: Мнозина в Европа са против военна помощ за Украйна и санкции срещу Русия

/КРОСС/ Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че мнозина в Европа не подкрепят санкциите срещу Русия и военната помощ за Украйна.

„Сега е моментът да понесем последствията, които войната има и ще има за нас, както се вижда от цените на енергията и храната", заяви Борел в интервю, публикувано в петък за испанския вестник La Vanguardia.

„Това, което се случва в Украйна в момента, доказва, че сме прави и оправдава стратегията, която следваме: военна подкрепа, за да може тя да се защити, санкции срещу руската икономика, за да я отслаби, и дипломация за изолиране на Русия."

„И тези хора - в Европа, в Испания, в моята социално-икономическа среда - ни казаха, че това, което правим, е безполезно, че изкуствено удължаваме войната", каза ръководителят на дипломацията на ЕС.

„Винаги сме казвали, че съпротивата трябва да бъде възможна, защото това е начинът за решаване на проблема и това, което се случва сега, доказва, че сме прави", коментира още Борел.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална операция в Украйна в отговор на молба за помощ от лидерите на републиките в Донбас. След това САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави наложиха санкции срещу руски физически и юридически лица. Освен това западните страни започнаха да доставят оръжия и военна техника на Киев за суми, оценявани на този етап в милиарди долари.