Марсоходът Пърсивиърънс с важни находки на Марс (Снимки)
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Септември 2022 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марсоходът Пърсивиърънс с важни находки на Марс (Снимки)

/КРОСС/ Марсоходът Персивиърънс е преодолял важен етап в търсенето на следи от минал живот на Марс. Този етап е събирането на проби, които са най-ценните, събрани досега и които съдържат потенциални биосигнатури, чието естество предстои да бъде потвърдено, когато те бъдат върнати на Земята. Това съобщи НАСА, цитирана от Франс прес.

Все още не става дума за доказателство, че едно време е имало живот на Червената планета, но тези проби представляват най-добрата възможност досега един ден да може със сигурност да се установи евентуален минал микробиологичен живот.

 

Една потенциална биосигнатура може да е създадена от наличието на живот, но също и от друг механизъм, при който живот не е нужен. За да бъде сметната една биосигнатура за окончателна, пробите ще трябва да бъдат анализирани от мощни лабораторни инструменти на Земята. НАСА предвижда да върне пробите благодарение на друга мисия до 2033 г.

Пробите са взети от скала, наречена Уайлдкат ридж. Тя е висока около метър, намира се в делта, формирана преди около 3,5 милиарда години, там където са се срещнали река и езеро. Скалата е особено интересна, защото е седиментна и изглежда се е формирала в момента, в който водата в езерото се е изпарила.

Анализирана отделно с инструмент, намиращ се накрая на роботизираната ръка на марсохода, скалата е показала най-изобилното наличие на органични съединения, открити за година и половина на мисията. Тези съединения на основата на въглерод и които биха могли да съдържат и водород са елементите в основата на живота, заяви Кен Ферли, отговарящ за научната част на мисията на марсохода.

Други находки на марсохода също са изненадали учените. На дъното на кратера Йезеро са били открити скали, кристализирани, след като са се били стопили. Това показва активна вулканична дейност и че преди да е имало вода в кратера, той може би е бил пълен с езеро от лава. Проби и от тези скали са били взети и те ще помогнат за установяването, когато те бъдат върнати на Земята, на възрастта на повърхността на Марс.