Предприемат се действия за пренастаняване на украински граждани от Паничище
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2022 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предприемат се действия за пренастаняване на украински граждани от Паничище

/КРОСС/ Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителен отдих на експлоатационния персонал в дружеството. Съгласно подписания КТД железопътният превозвач има ангажимент за осигуряване на профилакториум към своите служители от експлоатационния персонал.

Към момента в базата са настанени 70 украински граждани, като поетия ангажимент за настаняване беше до месец септември. За да бъде възможно изпълнението на задължението по КТД към служителите на БДЖ, е необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат пренастанени в почивно възстановителните центрове в гр. Приморско и гр. Варна.

В тази връзка от БДЖ създадоха организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско. Допълнително е съобразено нуждаещите се от постоянни медицински грижи да бъдат настанени във Варна, където има осигурено медицинско обслужване на място за пребиваващите там украински граждани. От друга страна семействата от майки с деца ще бъдат настанени в Приморско, където пребивават други такива семейства.

Необходимо е да се има предвид, че Паничище е планински район с над 1 300 м надморска височина и предвид предстоящото настъпване на зимния сезон не е подходящо място за постоянно пребиваване на семейства с деца и нуждаещи се от медицинско обслужване възрастни хора поради отдалечеността си от населените места.