Офталмолози: В последно време се отчита значително нарастване на късогледството при децата
Секция: Здраве
17 Септември 2022 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Офталмолози: В последно време се отчита значително нарастване на късогледството при децата

/КРОСС/ Препоръката ни е всички деца, които започват училище, да бъдат прегледани от очен специалист. Това каза началникът на Клиниката по очни болести в Александровска болница проф. Александър Оскар.

Децата обикновено не се оплакват и трудно може да се установи, че има проблем с очите. Има обаче някои признаци, които могат да подскажат, че ще трябват очила: търкане на очите, често мигане, присвиване на очите, кривене, сълзене, дори главоболие.

8-9% от всички деца, основно момчетата, имат нарушение на цветното зрение, отбеляза проф. Оскар.В последните няколко години покрай КОВИД пандемията и дистанционното обучение се наблюдава значително нарастване на късогледството.

В последно време се отчита значително нарастване на късогледството при децата, заяви доц. Невяна Велева, офталмолог.

„Изследвахме стойностите на витамин D при деца с късогледство и деца без късогледство. Установихме, че при деца с късогледство стойностите на витамин D са много по-ниски, отколкото при децата без късогледство. Това се получава, защото с късогледство обикновено са деца, които седят в къщи пред компютрите.

Не излизат навън и нямат слънчева експозиция, която е изключително важна за витамин D. В началото на пандемията при нас се наблюдава епидемия от късогледство и я свързваме именно със затварянето вкъщи и прекомерната употреба на телефон и телевизора", обясни Велева.