Вицепрезидентът: В Одрин расте интересът към българския език
Секция: КУЛТУРА
18 Септември 2022 06:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: В Одрин расте интересът към българския език Илияна Йотова посети двете български църкви в пограничния турски град, подари български книги на читалище „Просвета“

/КРОСС/ Расте интересът към изучаване на български език, стана ясно при срещата на вицепрезидента Илияна Йотова с директорката и учителка в Българското неделно училище „Иван Вазов" Мария Чъкърък, която ръководи читалище „Просвета", което функционира към църквата „Св. Георги". „Все повече деца и техните родители искат да учат български не само заради връзката с България, а защото езикът ни е модерен и предоставя възможности за развитие", посочи Йотова.

Тази година в българското училище ще учат 52 ученици, броят им нараства всяка година. Необходимо е изпращането на преподаватели от България. Учебните занятия се извършват в помещение на читалище „Просвета" - единственото българско читалище зад граница, поради повишения интерес към уроците и заниманията се подготвят още две помещения.

В Деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им София Илияна Йотова беше в Одрин, където посети двете български православни църкви „Св. Георги" и „Св. св. Константин и Елена", изградени с дарения на българи и възстановени с помощта на българските институции, български сдружения и граждани. Църквата „Св. Георги" се нуждае от изографисване.

Вицепрезидентът положи цветя пред паметника на Антим I - първият български екзарх, в двора на църквата „Св. св. Константин и Елена". Паметникът е поставен през 2010 г. от Съюза на тракийските дружества в България. Икони на Вяра, Надежда, Любов и майка им София Йотова подари на отец Чъкърък, чиято фамилия стопанисва „Св. Георги", и на Христо Христов, уредник на „Св. св. Константин и Елена" и преподавател в Тракийския университет.