Мая Манолова: Отношенията с „Газпром“ трябва да бъдат нормализирани
Секция: Интервюта
18 Септември 2022 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: Отношенията с „Газпром“ трябва да бъдат нормализирани

/КРОСС/ Кампанията „Не плащай" е основна за „Изправи се, България". Това е форма на натиск, на протест, чрез която искаме да наложим волята на народа на спекулантите, на монополистите и на некадърните и корумпирани политици. Това каза Мая Манолова от „Изправи се, България" в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Един от основните виновници за състоянието на „Топлофикация-София" е на столичния кмет и Столичния общински съвет, смята тя. 480 милиона са задълженията на дружеството към „Булгаргаз" и 1 милиард - към БЕХ.

Отношенията с „Газпром" трябва да бъдат нормализирани, смята тя, и да се гарантира, че няма да бъдат търсени неустойки от България заради действащия договор. „Газпром" се готви за арбитраж и това се вижда от фактура, издадена от „Газпром" на „Булгаргаз" от края на месец юни. 1,5 милиарда неустойки по договора ще бъде тежка щета и бреме, които българите трябва да платят през следващата година", предупреди Манолова.

Само за юли, август и септември щетата за българския бюджет от прекратения договор с „Газпром" и купуването на руски газ чрез посредници е в размер на 580 милиона лева, посочи тя. „ПП предадоха интересите и надеждите на хората от площадите. Те възпроизведоха модела на Борисов и схемите на Борисов и върнаха посредниците в газа. В резултат на тяхното управление имаме свръхпечалби на определени компании и драстично обедняване на българския народ. Тяхното наследство е 60% по-скъпо парно и вода, пет пъти по-скъп газ и метан, 1 лев спекулативно върху бензина", изброи Манолова.