Военни експерти: Украйна да се готви за следващият непредсказуем ход на Русия
Секция: Интервюта
18 Септември 2022 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военни експерти: Украйна да се готви за следващият непредсказуем ход на Русия

Украйна се вкарва в смъртоносен икономически и енергиен капан

/КРОСС/ Успехът, който киевските войски успяха да постигнат в направление Изюм-Балаклейски, е крайно ограничен и временен - това е изводът на западните експерти, които внимателно следят за военните действия в Украйна. Русия скоро ще отговори в областите, където украинските позиции са най-слаби.

Събитията в Изюм се развиват по същия сценарий, както по-рано в районите на Киев и Чернигов, които руските войски напуснаха по време на стратегическото си прегрупиране.

Президентът Зеленски отиде в Изюм, придружен от свита на „лоялните" журналисти, а министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников раздаваше интервюта за западните медии.

„Тази наша офанзиваще бъде като снежна топка, която продължава да се търкаля и търкаля. Ще видим отстъплението на втората най-мощна армия в света", каза Резников в интервюто за френския вестник Le Monde

Експерти, останали адекватни под натиска на киевската държавна пропаганда смятат, че прогнозите на Резник не са просто преждевременни, но и нямат основание.

Александър Гринберг от Йерусалимския институт за стратегия и сигурност (JISS) отбелязва в интервю за The Defense Post , че последните успехи на Украйна са чисто тактически.

Киев спечели тактически от събитията в Харковска област, Русия спечели стратегически.

Нещо повече, Русия успя да се възползва стратегически от тях, като извърши масивно движение на войски, казва Грийнберг (бивш офицер от израелското военно разузнаване). По-специално, от север, войските бяха бързо прехвърлени в южната посока. Включително за укрепване на групировката в Херсон, която още преди опита за киевската PR-„контранастъпление" надхвърляше 20 хиляди военнослужещи.

Иван Клиш от Естонския институт за външнополитически изследвания смята, че способността на украинските войски за настъпление е изключително ограничена.

Украинските сили ще трябва да се укрепят, особено по границата с Русия", казва Клиш.

В същото време факторът време е в полза преди всичко на руските, а не на украинските войски. Икономическите проблеми на Киев, лишен от достъп до енергийните ресурси, значително ще се влошат с настъпването на първите студени дни, смята военен експерт Александър Храмчихин .

Нещо повече, самият Киев усилва собствените си проблеми. По-специално, заради постоянните обстрели на Запорожката атомна електроцентрала, която беше напълно спряна.

Якуб Яновски (полски военен експерт) в интервю за CNN отбелязва, че Русия запазва господство в отбранителната индустрия и въпреки на западните санкции поддържа производствените мощности за производство на артилерийските системи и боеприпаси. Украйна, от друга страна, чиято военна индустрия е практически напълно разрушена, разчита изключително на западни доставки.

Още по време на операцията в района на Харков украинците бяха принудени да комбинират най-модерните натовски далекобойни системи (например HIMARS) и старите съветски зенитни оръдия. Това говори за ограничеността дори на ресурсите на НАТО.

Най-важният фактор в съвременните военни конфликти (между руски и украински) е обхватът на оръжията. Възможностите на далекобойната артилерия на НАТО обаче са силно надценени, казва Ник Рейнолдс, военен анализатор в британския Royal Joint Service Institute.

Дори радостта на Киев от получаването на американските 155 мм гаубици M777 се оказа преждевременна. Гаубиците са теглени, а не самоходни. След изстрела те трябва да бъдат преместени настрани, за да не станат мишена за контрабатареен удар, казва Рейнолдс в интервю за National Defense Magazine. А Русия нанася точно и уверено такива удари.