Останки от град на маите спира голям железопътен проект в Мексико
Секция: СВЯТ
18 Септември 2022 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Останки от град на маите спира голям железопътен проект в Мексико

/КРОСС/  Новооткрит град на маите спира мащабен железопътен проект в Мексико. Усилията за изграждането на Maya Train на стойност 8 млрд. долара са осуетени, заради откриването на древен археологически обект, съобщи Диего Прието, директор на Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH), предаде ARTnews. Изданието припомня, че строителството на жп линията започна през 2020 г. Археологическият обект е разкрит по време на изкопни работи по трасето между Плая дел Кармен и Тулум.

Специалистите са установили повече от 300 сгради в района, някои от които са високи над 26 фута, подчерта Прието. „Правят се инженерни корекции в южната част на секция 5 [на железопътната линия], за да се защити впечатляващ археологически обект, който разпознахме като Паамул II ", отбеляза Прието пред журналисти. Той представи пред тях информация за находките, както и предполагаема карта на селището. Проучването е започнало - водолази изследват пещери и търсят сеноте в района. Обектът ще бъде проучен и защитен като екологичен и археологически коридор.

Очаква се откритите артефакти да бъдат изложени в музеи в цялата страна. Досега учените са открили над 25 000 артефакта от всички участъци на железопътната линия, в това число древни пътища, 431 керамични съдове и 423 останки от човешки погребения. Проектът Maya Train има за цел да свърже историческите места на полуостров Юкатан и така да насърчи туризма и да популяризира местните култури. Много археолози и еколози смятат, че развитието на курортите ще има обратен ефект върху местните общности. Пусковият срок на жп линията, крайната точка на която е новото летище в Тулум, е предвиден за декември 2023 г.