Христо Грозев: Възможно е Украйна да си върне териториите до началото на пролетта
Секция: СВЯТ
19 Септември 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Грозев: Възможно е Украйна да си върне териториите до началото на пролетта

/КРОСС/ Изходът от войната след края на зимата може да бъде с положителен резултат за Украйна. Такова мнение изрази журналистът от разследващото издание Bellingcat Христо Грозев в студиото на “Здравей, България”. Руските военни се оплакват от липсата на топли дрехи и оборудване, затова те молят хората да ги подпомогнат. Очевидно има големи проблеми с логистиката и финансирането на руската армия, и с корупцията, която води до липсата на такива базисни неща, обясни Грозев. От друга с Украйна продължава да получава помощи за нелетални оръжия и инструменти. Въпросът е дали този гамбит, който Русия в момента играе с газовите заплахи, ще доведе до спиране на потока от помощ през зимата. Това е основният фактор, допълни той.

Прогнозата му е, че ако продължат потоците от оръжия и нелетална техника към Украйна, е възможно Украйна да спечели войната и да си върне териториите до началото на пролетта.

Според информирани източници, задачата на Путин е да се съберат около 50-60 000 нови войници, каза още журналистът. Към момента има около 5 частни компании, които се занимават с набирането на войници. Хората, които са наети като наемници от затворите до сега са около 5000 души, поясни Грозев.

По думите му през последните няколко седмици има вътрешна борба в Русия между крайно десните и националистически сили, които искат да има мобилизация. Това засега не е в интерес на Путин, тъй като в големите градове живеят в илюзия, че война няма. Войната се чувства в Далечния изток, в бедните региони, откъдето идват най-много от войниците на контрактна основа, обясни той и допълни, че това, което виждаме в момента е скрита мобилизация, а именно набирането на затворниците с тежки присъди, срещу обещание след 6-месеца участие във войната, то да им бъде опростено.