Ердоган: Турция ще продължи усилията за спиране на войната в Украйна с дипломатически средства
Секция: СВЯТ
19 Септември 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: Турция ще продължи усилията за спиране на войната в Украйна с дипломатически средства

/КРОСС/ Турция ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна чрез дипломация и преговори, заяви снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

„Истанбулското споразумение, което беше постигнато в резултат на съвместните ни усилия с ООН за износ на украинско зърно през Черно море, е най-конкретният пример за тези усилия", каза Ердоган на вечеря, организирана от Турско-американския национален координационен комитет (TASC) в Рокфелер център в Ню Йорк.

Ердоган е в Ню Йорк по повод сесията на Общото събрание на ООН.

„Искаме да превърнем положителния климат, който постигнахме, в прекратяване на огъня и след това в траен мир", добави той.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул на 22 юли за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който бе прекратен след началото на руско-украинската война.

Ердоган каза още, че Турция очаква САЩ да действат съвместно с Анкара в борбата срещу терористични групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК), сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и т.нар. Фетхуллахистката терористична организация. (ФЕТО).

Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Движението на Гюлен ФЕТО се разглежда от турските власти като терористична организация.

Ердоган каза, че турските власти са работили "щателно" с американските си колеги, за да изправят лидера на Фетхуллах Гюлен и членовете на групировката му пред турското правосъдие.