Евростат: С близо 30% е поскъпнал хлябът в България
Секция: Анализи
19 Септември 2022 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евростат: С близо 30% е поскъпнал хлябът в България

/КРОСС/ Хлябът в България е поскъпнал с почти 30 процента през изминалия месец август, показват данни на Евростат.

Средната цена на хляба в страните от Европейския съюз през миналия месец е с 18 процента по-висока от тази през август 2021 г., отбелязва статистическата служба на ЕС.

Хляб, зеленчуци, месо - храната става все по-скъпа. Най-осезаемо е повишението на цените на олиото за готвене, но и основни храни, сред които е и хлябът, поскъпват значително. Основна причина за тази тенднеция е руската военна инвазия в Украйна, която предизвика сериозни сътресения на световните пазари на храни, тъй като Русия и Украйна са водещи износители на зърнени култури, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено на слънчоглед) и на торове, обясняват от Евростат.

Поскъпването на този основен хранителен продукт в ЕС до миналия месец, е значително, като се вземе предвид, че средната цена на хляба се е повишила само с 3 на сто между август 2020 г. и август 2021 г.

Някой страни от ЕС са по-засегнати от поскъпването на насъщния в сравнение с други. Най-голямо е повишението на цените му в Унгария (+66 процента), Литва (+33 на сто), следвана от Естония и Словакия, с по 32 процента. България е на осмо място по нарастване на цените на хляба за година с малко под 30 на сто.

Най-малко, сред страните от ЕС, е поскъпнал хлябът във Франция (+8 процента), следвана от Нидерландия и Люксембург, където цените са се повишили с по 10 на сто.