Китайският марсоход откри следи от океан на повърхността на Червената планета
Секция: Наука
20 Септември 2022 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайският марсоход откри следи от океан на повърхността на Червената планета

/КРОСС/ Китайският марсоход е открил следи от въздействието на вода върху повърхността на Червената планета, съобщи ТАСС, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Откритието, оповестено в доклад за работата на орбиталния апарат "Тянвън-1" и роувъра "Чжужун" , свидетелства, че някога там е имало океан.

"Китайските изследователи цялостно проучиха типичните форми на релефа в района на кацане, включително вдлъбнати конуси, ударни кратери и бразди, и установиха съществена връзка между образуването на хребета и водна активност", се посочва в доклада, представен от агенция Синхуа.

С помощта на изображения от камерата и спектрални данни изследователите са открили водосъдържащи минерали в скали близо до мястото на кацане - доказателство, че още преди милиард години в района е имало изобилие от вода в течно състояние, се казва още в доклада.

Новите резултати свидетелстват за влиянието на вятъра и водата върху геоложката еволюция и промените в околната среда на Марс. "Това убедително подкрепя хипотезата, че марсианската равнина Утопия някога е приютявала океан", се твърди в доклада.

Орбиталният апарат "Тянвън-1" работи вече повече от 780 дни, а марсоходът "Чжужун" е изминал 1921 метра по повърхността на Марс, съобщават от Китайската национална космическа администрация.

Сондата "Тянвън-1" кацна на 15 май 2021 г. на предварително избрана площадка в обширната марсианска равнина Утопия.