Пентагонът: Украйна може да получи изтребители F-16 след две-три години
Секция: СВЯТ
20 Септември 2022 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пентагонът: Украйна може да получи изтребители F-16 след две-три години

/КРОСС/ Украйна ще получи изтребители F-16 след две-три години, ако бъде взето съответното политическо решение за доставката им на Киев. Това предупреди командващият ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекър в реч на конференция, организирана от Асоциацията на Въздушнокосмическите сили на САЩ, съобщава изданието Politico.

Западът "започва да мисли повече в дългосрочен план", кроейки планове за по-нататъшна военна помощ на Украйна, подчерта генералът. Същевременно той изказа предположение, че боевете в Украйна "вероятно ще продължат години, а не месеци".

Хекър поясни, че F-16 "няма да пристигнат [в Украйна] две до три години след вземането на каквото и да било политическо решение поради проблеми с обучението на [пилотите] и логистиката". Той изрази мнение, че Украйна, благодарение на доставките на оръжия от Запада, има всичко необходимо "да оцелее и да се бори", при това без да превръща конфликта на нейна територия "в трета световна война".

Генералът призна, че Вашингтон предава на Киев оперативна разузнавателна информация, по-специално за складовете на руските сили в Украйна. В същото време той увери, че САЩ не се намесват при избирането на подобни цели за удари. "Ние предаваме къде се намира подобно [военно] имущество и след това украинските сили решават дали искат да го поразят или не", обясни Хекър.

В заключение американският военен увери, че Украйна е успяла да запази "около 80%" от военновъздушните си сили", пише Politico.