Асен Меджидиев: Трябва да има законодателни промени, за да защитим персонала си
Секция: Здраве
20 Септември 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Меджидиев: Трябва да има законодателни промени, за да защитим персонала си

/КРОСС/ Трябва да има бързи производства и сериозни законодателни промени, за да защитим персонала си, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по повод случай от Спешното отделение в Перник, където медицинска сестра беше нападната от пациент.

Лекарският съюз е осъществил обучение на медицински персонал в Самоков в психологически аспект как да се предотвратят и да не се предизвикват случаи на насилие, обясни още министърът.

Никой не говори за затваряне на училища, няма въведени ограничителни мерки и никой не се подготвя да затваря учебни заведения, каза още министърът по повод епидемичната обстановка и COVID-19. Той припомни, че всички предписания на Министерството на здравеопазването са с препоръчителен характер. Никакви забрани не се налагат и никакви ограничения и за деня на провеждане на извънредните парламентарни избори на 2 октомври, каза още той.

Д-р Асен Меджидиев откри обновеното и разширено Спешно отделение на МБАЛ - Добрич. Ремонтът и преустройството на тази структура на лечебното заведение са част от дейностите, които се изпълняват по голям инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Той започна през 2018 г. и ще приключи до края на 2023 година. Общият му бюджет е 163 897 815,62 лв., от които 138 976 812, 77 лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, 24 525 319, 91 лв. са национално съфинансиране, а 395 682, 94 лв. - собствен принос на Министерството на здравеопазването.

В рамките на проекта ще бъдат обновени и модернизирани общо 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ в страната, които включват 27 центъра с техните 170 филиала, шест изнесени екипа в общините, както и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения.