Празнична програма на БНТ 1 за Деня на независимостта на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2022 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнична програма на БНТ 1 за Деня на независимостта на България

/КРОСС/  На 22 септември (четвъртък), по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България, БНТ 1 ще излъчи специална празнична програма. Сред акцентите в нея са преки предавания от град Велико Търново на церемонията по издигането на Националния трибагреник и тържествената заря-проверка, документални и игрални филми, както и концерт-спектакъл на ансамбъл „Чинари“.  

Празничната програма на Българската национална телевизия започва в 10:25 ч. с церемонията по издигане на Националния трибагреник пряко от град Велико Търново.

В 13:25 ч. по БНТ 1 следва историческата драма „Калоян“ на режисьорите Дако Даковски и Юри Арнаудов. В главните роли участват актьорите Васил Стойчев, Спас Джонев, Цветана Манева, Иван Тонев, Николай Дойчев, Борис Арабов и други. Програмата продължава в 15:10 ч. с документалния филм „България – това съм аз“, а в 16:25 ч. по БНТ 1 започва концерт-спектакълът „Траките“ на ансамбъл „Чинари“.

Навръх Деня на независимостта на България, в 17:50 ч., обществената телевизия ще припомни на зрителите документалния филм „Денят на независимостта“, който провокира с въпросите, които поставя: „Можем ли сто години по-късно да кажем, че сме успели да запазим своята независимост? Можем ли сто години по-късно отново да се изправим срещу по-силните от нас и да излезем победители? Можем ли сто години по-късно да погледнем в очите онези, които ни гледат от фотографските портрети и да им кажем, че все още вървим по техните стъпки?“.  

В 19:00 ч. по БНТ 1 следва документалният филм „България независима во веки“. Лентата показва как България отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор, сключен през 1878 г., и отново се появява на картата на Европа. 30 години след края на петвековното османско владичество, на 22 септември 1908 г. в двора на църквата „Свети Четиредесет мъченици“ в древната столица Велико Търново княз Фердинанд прочита историческия манифест за обявяване независимостта на България.

Програмата на обществената телевизия продължава в 19:25 ч. с пряко излъчване от Велико Търново на тържествената заря-проверка по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

В празничната вечер от 22:00 ч. по БНТ 1 започва любимият български игрален филм „След края на света“ на режисьора Иван Ничев. Лентата разказва за привидната етническа хармония на Балканите, за чистотата на спомена от детството и за силата на чувствата. В ролите зрителите ще видят звездите Стефан Данилов, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Катерина Дидаскалу, Златил Давидов, Жана Даковска и др. 

На празничния 22 септември гледайте програмата на БНТ 1!