Доц. д-р Спасков: Трябва организация в болниците срещу нападенията над лекари
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. д-р Спасков: Трябва организация в болниците срещу нападенията над лекари

/КРОСС/ За да спрат нападенията над лекари, трябва и болниците да вземат мерки. Това коментира доц. д-р Спас Спасков, бивш шеф на „Пирогов", по Нова ТВ.

„Има и изостряне на психичното състояние на персонала - около проблеми в работата, някои неща, които липсват в работата. Така хората в от персонала често са напрегнати. От друга страна са пациентите, които търсят помощ. Те също са в свръхнапрегнато състояние. Това е защото трябва да им се помогне, защото те не знаят какво трябва да се направи. От друга страна - на хората непрекъснато им се обяснява колко е лоша медицинската услуга, как всичко е комерсиализирано", коментира Спас Спасков.

„Когато чакат линейката, много малко е необходимо, за да избухне напрежението", допълни още той.

Според него тези проблеми могат да се решат само с организацията в болниците. И даде пример с „Пирогов", когато той беше шеф на болницата.

„Ние настоявахме при нас да има присъствие. Даже бяхме решили, че е възможно и с частните охранители да работим, защото беше значително по-евтино. Но разбрахме, че униформата респектира. Тогава поискахме униформени полицаи. Достатъчно е да видят пациентите 1 полицай в коридора и напрежението спада", заяви доц. Спасков.

Според него е много важно също да се работи по въпроса с отношението на персонала към пациента.

„Пациентът може да е пренапрегнат, а лекарите трябва да поемат отговорността за добрите взаимоотношения", смята доц. Спасков.

Освен това, според него, в Спешна помощ в град като София трябва да има 70-80 екипа на ден, а те реално са около 20.

Относно случая с пияния лекар във Варна, доц. д-р Спасков заяви, че когато се забележи, че съществува такъв проблем, трябва да бъдат информирани ръководителите в отделението и да се извърши бърза смяна на лекаря.

„В дадения момент не трябва да остава на работа", каза Спас Спасков.